Βαριατρικές επανεγχειρήσεις
Η νοσογόνος παχυσαρκία πλήττει μεγάλο αριθμό ασθενών παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα, ενώ πρόκειται για μία μάστιγα που απασχολεί και τα δύο φύλα, ανθρώπους όλων των ηλικιών και των κοινωνικοοικονομικών στρωμάτων.
Αυτή η ασθένεια συνεπάγεται βαριές επιπτώσεις στην υγεία του ασθενούς, όπως επιβάρυνση στο καρδιαγγειακό σύστημα, στο σκελετικό, στο ενδοκρινολογικό, αλλά και αυξημένη συχνότητα ανάπτυξης καρκίνου και εν τέλει αυξημένη θνησιμότητα. Η δυσμενής επιρροή στη ψυχική υγεία του αρρώστου και στην αποξένωση από το κοινωνικό σύνολο είναι επίσης, κάτι που δεν ευρέως γνωστό, αλλά πολύ σημαντικό.
Σχεδόν όλοι οι ασθενείς με νοσογόνο παχυσαρκία, έχουν χρησιμοποιήσει τις γνωστές μη επεμβατικές μεθόδους απώλειας βάρους, χωρίς μόνιμα αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Αυτές οι μέθοδοι συμπεριλαμβάνουν ποικίλες δίαιτες, σωματική άσκηση, ψυχολογικές συνεδρίες, φαρμακευτικές αγωγές, και άλλες. Εν τέλει, η μόνη μέθοδος που έχει αποδείξει την αξία της, είναι η βαριατρική χειρουργική επέμβαση.
Πότε διενεργούνται βαριατρικές επανεγχειρήσεις
Ωστόσο, υπάρχουν δύο περιπτώσεις στις οποίες ο ασθενής μπορεί να μην μείνει ικανοποιημένος από τη βαριατρική επέμβαση που έχει κάνει: σε περίπτωση επιπλοκής και σε περίπτωση μη ικανοποιητικής απώλειας βάρους.
Η πρώτη περίπτωση, μπορεί να συμβεί για παράδειγμα μετά από την τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου. Ο δακτύλιος μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο στομάχι, ή να γλιστρήσει στο μήκος του χρόνου. Συνεπώς, θα χρειαστεί πρώτα να αφαιρεθεί, και έπειτα να πραγματοποιηθεί δεύτερη βαριατρική επέμβαση, την ίδια μέρα.
Σε περίπτωση που ο ασθενής είτε δεν έχει φτάσει μετεγχειρητικά στο επιθυμητό επίπεδο βάρους είτε έχει ξαναπάρει μεγάλο μέρος από τα κιλά που έχασε, υπάρχει η επιλογή νέας επέμβασης. Τότε θα πρέπει να γίνει συνολική εκτίμηση από τη βαριατρική ομάδα και έπειτα μια στοχευμένη προσέγγιση: αρχικά θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο ασθενής να έχει ξεστρατίσει από τις διαιτολογικές συμβουλές, έπειτα θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι ο ασθενής έχει την κατάλληλη ψυχολογία και τελικά θα μελετηθεί το ενδεχόμενο νέας βαριατρικής επέμβασης. Στην τελευταία περίπτωση, επιλέγεται η κατάλληλη επέμβαση για τον κάθε ασθενή εξατομικευμένα.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, οι ασθενείς που μας έχουν επιλέξει ως τελευταία τους ελπίδα στο δύσκολο ταξίδι τους για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, παρακολουθούνται μετεγχειρητικά από τη βαριατρική ομάδα για 5 χρόνια.
Με την παραπάνω προσέγγιση είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλους τους βαριατρικούς ασθενείς που δεν έχουν μείνει ικανοποιημένοι από την πρώτη τους επέμβαση. Με τη βοήθεια της πολυετούς εμπειρίας μας στο χώρο της βαριατρικής, είμαστε πεπεισμένοι ότι οι ασθενείς μας θα βρούνε επιτέλους λύση στην προοδευτική, χρόνια, υποτροπιάζουσα ασθένειά τους, για να ζήσουν τη ζωή που είχαν ονειρευτεί.