Η σημασία της ηλικίας στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας με βαριατρική
Η νοσογόνος παχυσαρκία επηρεάζει σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, ωστόσο η ιατρική επιστήμη διαθέτει αποτελεσματικές θεραπείες, όπως η βαριατρική χειρουργική.
Ένα από τα κυρίαρχα ερωτήματα που απασχολεί όσους νοσούν με παχυσαρκία είναι σε ποια ηλικία μπορεί να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη επεμβατική θεραπευτική μέθοδος.
Η βαριατρική χειρουργική απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν εξαντλήσει όλες τις γνωστές μεθόδους για να μειώσουν το βάρος τους, όπως δίαιτες, άθληση, και αλλαγές στον τρόπο ζωής.
Η επέμβαση μπορεί να εφαρμοστεί σε ενήλικες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.
Στη χώρα μας παρατηρείται, δυστυχώς, το φαινόμενο νεαρά άτομα να πάσχουν από νοσηρή παχυσαρκία. Αυτοί οι νέοι, έχοντας όλη τη ζωή μπροστά τους, μπορούν να επωφεληθούν τα μέγιστα από μία επέμβαση, η οποία θα διασφαλίσει την επιμήκυνση της ζωής τους και μάλιστα χωρίς συννοσηρότητες.
Τι ρόλο παίζει η ηλικία στη βαριατρική;
Εάν έχουν καταγραφεί συννοσηρότητες για μικρό χρονικό διάστημα, τότε μετά από τη βαριατρική επέμβαση θεραπεύονται πιο εύκολα. Για παράδειγμα, ένας ασθενής 20 ετών με νοσογόνο παχυσαρκία που έχει επίσης επί 2 έτη ιστορικό διαβήτη, θα θεραπευτεί ευκολότερα από τον διαβήτη, εάν εγχειριστεί στην ηλικία των 20, και όχι στα 30 χρόνια του, όπως έχουν αποδείξει πολλές ερευνητικές εργασίες.
Συνεπώς, όσο περισσότερο χρόνο πάσχει ο ασθενής από ένα νόσημα, τόσο περισσότερο «ριζώνεται» η συννοσηρότητα και η θεραπεία γίνεται δυσκολότερα. Επίσης, όσο πιο νέος είναι ο ασθενής τόσο πιο εύκολα θα αναρρώσει.
Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, τα οφέλη της χειρουργικής επέμβασης σε νεαρή ηλικία είναι τεράστια, καθώς ο ασθενής κερδίζει πολλά χρόνια, ζώντας χωρίς παχυσαρκία, και ταυτόχρονα ωφελείται από όλα τα θετικά που συνεπάγεται το υγιές βάρος σε επίπεδο κοινωνικής, επαγγελματικής ζωής καθώς επίσης και στο κομμάτι της ψυχικής υγείας και της ψυχολογίας.
Η σημασία της έγκαιρης εφαρμογής της βαριατρικής
Σχετικά με τις υπόλοιπες ηλικίες ισχύει η λογική ότι μια βαριατρική επέμβαση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί όταν θα υπάρχει ένα αναμενόμενο όφελος στη μετεγχειρητική υγεία του ασθενούς. Αυτό σημαίνει πως ο ασθενής με νοσογόνο παχυσαρκία θα πρέπει να επενδύσει στη βαριατρική επέμβαση πριν να είναι αργά, προτού δηλαδή κλείσει το χρονικό «παράθυρο» πέραν του οποίου δεν υπάρχει αξιοσημείωτη μείωση των συννοσηροτήτων και αύξηση του προσδόκιμου ζωής.
Πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι δεν υπάρχει ηλικιακό όριο στην υλοποίηση της επέμβασης. Αντιθέτως, ο γιατρός προβαίνει σε εξατομικευμένη κλινική εκτίμηση για τον κάθε ασθενή, δεδομένου ότι η βιολογική ηλικία του κάθε ανθρώπου συχνά διαφέρει από τη χρονολογική.
Υπό αυτό το πρίσμα είναι σημαντικό ο ασθενής που σκέφτεται να υποβληθεί σε βαριατρική επέμβαση, να αναλύσει προσεκτικά όλα τα παραπάνω δεδομένα, ώστε να λάβει τη σωστή απόφαση στον σωστό χρόνο και τελικά να διασφαλίσει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.