Λαπαροσκοπική Αποκατάσταση Διαφραγματοκήλης Nissen

Λαπαροσκοπική
Αποκατάσταση
Διαφραγματοκήλης
(Nissen)

Τα συμπτώματα της κήλης εξαρτώνται από την ανατομική της θέση. Μια κήλη στο διάφραγμα, αναγκάζει τον οισοφάγο και το πάνω μέρος του στομάχου να κινηθούν προς το θώρακα. Με αυτόν τον τρόπο, ο σφιγκτήρας της διασταύρωσης  μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου δεν μπορεί να λειτουργήσει.  

Ως αποτέλεσμα, το όξινο περιεχόμενο του στομάχου παλινδρομεί προς τον κατώτερο οισοφάγο και προκαλεί όξινα συμπτώματα, καούρα, ναυτία και επιγαστραλγίες. Επιπλέον, οι κήλες μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα υπό μορφή αναπνευστικών προβλημάτων, ακόμα και βήχα. Η διαδικασία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φλεγμονή και κυτταρικές αλλαγές στο κάτω μέρος του οισοφάγου, ακόμη και σε καρκίνο. 

Τα αίτια της Διαφραγματοκήλης 

Η αιτία της διαφραγματοκήλης είναι άγνωστη, αλλά παράγοντες που προδιαθέτουν είναι η παχυσαρκία και το κάπνισμα.  

Τα προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία και να επηρεάσουν τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Ουσιαστικά όλοι οι ασθενείς δοκιμάζουν αρχικά ένα φάρμακο (π.χ. Losec) που εξουδετερώνει τα οξέα του στομάχου, επίσης είναι απαραίτητη η διακοπή του καπνίσματος και η απώλεια βάρους, για μείωση της πίεσης στον κοιλιακό χώρο. Ωστόσο, περίπου το 10% των ασθενών δεν εμφανίζει βελτίωση παρά τις υψηλές δόσεις φαρμάκων. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μεγάλη κήλη και γίνεται εμφανές όταν, για παράδειγμα, σκύβει ο ασθενής για να δέσει τα κορδόνια από τα παπούτσια του. Άλλοι ασθενείς δεν θέλουν να λάβουν φάρμακα εφ’ όρου ζωής ή να έχουν παρενέργειες από αυτά. Στους παραπάνω ασθενείς προτείνεται λαπαροσκοπική αποκατάσταση της διαφραγματοκήλης. 

Η προετοιμασία και η διαδικασία της Λαπαροσκόπησης

Προεγχειρητικά θα πρέπει πάντα να γίνεται γαστροσκόπηση για έλεγχο πιθανής φλεγμονής στον οισοφάγο και επιβεβαίωση της κήλης. Επιπλέον, πραγματοποιείται μέτρηση pH και 24ωρη μανομέτρηση του οισοφάγου, εξετάσεις που γίνονται με τη βοήθεια ενός λεπτού καθετήρα από το ρουθούνι μέχρι το στομάχι.

Στη συνέχεια καταγράφεται η πίεση κατά την κατάποση καθώς επίσης και η οξύτητα, δηλαδή πόσο όξινη γίνεται η περιοχή του σφιγκτήρα του οισοφάγου. Αυτό γίνεται για να επιβεβαιωθούν αντικειμενικά τα συμπτώματα του ασθενούς και να αποκλειστεί η αχαλασία στον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα δεδομένου ότι αυτό αλλάζει τη χειρουργική επέμβαση.  

Επίσης, σε ορισμένους ασθενείς πραγματοποιείται προεγχειρητικά αξονική τομογραφία για την ανατομική χαρτογράφηση της κήλης. Οι ασθενείς πρέπει να είναι μη καπνιστές και να έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) κάτω από 30 για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. 

Η θεραπεία είναι χειρουργική και ενώ παλαιότερα γινόταν με ανοιχτή επέμβαση, σήμερα διενεργείται η λαπαροσκόπηση. Η επέμβαση απαιτεί γενική αναισθησία και στοχεύει στην αποκατάσταση της ανατομίας και στη φυσιολογική λειτουργία του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα. Κατά τη λαπαροσκόπηση γίνονται 5 μικρές τομές, 1-2 εκατοστών στο δέρμα, και χρησιμοποιούνται ειδικά όργανα, μεταξύ των οποίων και ένα που είναι εξοπλισμένο με κάμερα. Το στομάχι μεταφέρεται κάτω στην κοιλιακή κοιλότητα, ενώ αφαιρείται ο περιτοναϊκός σάκος της κήλης.  

Στη συνέχεια, συρράβεται το στομάχι με ειδικά ράμματα, δημιουργώντας μια βαλβίδα που εμποδίζει την παλινδρόμηση. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 40 λεπτά. 

Η ανάρρωση μετά από Λαπαροσκοπική Αποκατάσταση Διαφραγματοκήλης 

Μετά την επέμβαση ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για μία μέρα. Η παρακεταμόλη και η ιβουπροφένη αρκούν για τον πόνο και μόνο σπανιότερα χορηγούνται ισχυρότερα σκευάσματα. 

Σε ορισμένα νοσοκομεία, ανά τον κόσμο, πραγματοποιείται αποκατάσταση της διαφραγματοκήλης μέσω γαστροσκοπίου, ωστόσο, αυτή είναι μια υπό ανάπτυξη πειραματική διαδικασία με αβέβαια μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. 

Παράλληλα, τις 2 πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση είναι σημαντικό ο ασθενής να μασάει καλά την τροφή του, όπως επίσης και να αποφεύγει την κατάποση μεγάλων μπουκιών. Για αυτό κάποιες φορές προτείνεται δίαιτα με μαλακές τροφές για 2 εβδομάδες. Μετεγχειρητικά, είναι εξίσου σημαντικό να αποφεύγεται η σκληρή σωματική προπόνηση, όπως η άρση βαρών, ώστε να μην επανέλθει η κήλη. Τα ράμματα στο δέρμα δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν, καθότι απορροφώνται από τον οργανισμό.  

Ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν δυσκολίες στην κατάποση, οι οποίες εξαφανίζονται στη μεγάλη τους πλειονότητα. Ακόμα, οι περισσότεροι ασθενείς δυσκολεύονται να ρευτούν και να κάνουν εμετό μετά την επέμβαση. Λόγω της μετεγχειρητικής σχετικής στενότητας του οισοφάγου ορισμένοι ασθενείς μπορεί να χάσουν βάρος τις πρώτες μέρες, κάτι που είναι ευπρόσδεκτο σε ασθενείς που πάσχουν από παχυσαρκία. 

Επιπλοκές όπως αιμορραγία, λοιμώξεις, βλάβες στον οισοφάγο ή στο στομάχι εμφανίζονται σπάνια και ακόμη πιο σπάνια επανέρχεται η κήλη. Συν τοις άλλοις δεν απαιτείται ο γαστροσκοπικός έλεγχος μετεγχειρητικά. 

Τα αποτελέσματα μετά τη λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση Nissen είναι πολύ καλά: Περίπου το 95% των ασθενών απαλλάσσονται από τα συμπτώματα και ανεξαρτητοποιούνται από τη λήψη αντιόξινων φαρμάκων.