Αποκατάσταση Μηροκήλης

Αποκατάσταση Μηροκήλης

Η κήλη προκαλείται λόγω αποδυνάμωσης του κοιλιακού τοιχώματος που επιτρέπει την προεξοχή λιπώδους ιστού ή εντέρου μέσω ενός ανοίγματος. Όσον αφορά τη βουβωνική χώρα (περιοχή), η ανατομία προδιαθέτει για την ύπαρξη κηλών διαφόρων τύπων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η κήλη προκαλείται λόγω ενός εμβρυολογικά αδύναμου σημείου. Σχεδόν το 50% των αντρών άνω των 65 ετών έχει κήλη ή έχει εγχειρηθεί λόγω κήλης. Ο αντίστοιχος αριθμός για τις γυναίκες είναι κάτω από 10%. Παγκοσμίως πραγματοποιούνται πάνω από 20 εκατομμύρια επεμβάσεις ετησίως λόγω βουβωνοκήλης. Η πάθηση είναι πιο συχνή στη δεξιά παρά στην αριστερή πλευρά αλλά μπορεί να υφίσταται και αμφίπλευρη.

Οι κήλες μπορεί να είναι ασυμπτωματικές και να παρατηρηθούν κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης ρουτίνας. Σε περίπτωση συμπτωμάτων, συνήθως υπάρχει ενόχληση που μετατρέπεται σε οξύ πόνο. Ο πόνος τοποθετείται στην περιοχή της κήλης αλλά μπορεί επίσης να αντανακλάται στα γεννητικά όργανα ή και στο μπροστινό μέρος του μηρού στην ίδια πλευρά. Σε ορισμένες περιπτώσεις παρουσιάζεται περίσφιξη της κήλης με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναταχθεί. Αυτή η κατάσταση είναι σαφώς επικίνδυνη για την υγεία του ασθενούς, καθότι μπορεί να οδηγήσει σε αποφρακτικό ειλεό, και ισχαιμία και μετέπειτα νέκρωση του εντέρου. 

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η κήλη πρέπει να αναταχθεί το συντομότερο δυνατό ξαπλώνοντας, σηκώνοντας τα γόνατα προς τα πάνω και πιέζοντας απαλά την κήλη προς τα μέσα. Εάν αυτό δεν επιτευχθεί, πρέπει ο ασθενής να οδηγηθεί επειγόντως στο χειρουργείο.

Μερικοί ασθενείς αγοράζουν ζώνη κήλης, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να αποτρέψει πιθανή περίσφυξη, αλλά μπορεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση από τον πόνο.

Διάγνωση και θεραπεία Μηροκήλης

Ένας ιδιαίτερος τύπος κήλης στην περιοχή του βουβώνα, που εμφανίζεται πολύ συχνότερα στις γυναίκες, είναι η μηροκήλη. Αυτή η κήλη είναι δύσκολο να διαγνωστεί με κλινική εξέταση, σε αντίθεση με άλλους τύπους. Ωστόσο, αυτό δεν φέρει επιπτώσεις, καθώς θεραπεύεται με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με την ολική εξωπεριτοναική λαπαροσκοπική αποκατάσταση (Totally Extraperitoneal Repair).

Η επέμβαση αυτή είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί σε περίπτωση μηροκήλης, ανεξαρτήτως φύλου ή συμπτωμάτων, λόγω του αυξημένου κινδύνου σύσφιξης. Το μεγάλο πλεονέκτημα της τεχνικής TEP είναι ότι επιτρέπει την προσέγγιση της κήλης πίσω από τον μυ της βουβωνικής περιοχής και ότι είναι ελάχιστα επεμβατική. Η τεχνική απαιτεί άριστες γνώση ανατομίας και είναι ασφαλής σε έμπειρα χέρια. Πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και χρησιμοποιείται προηγμένος εξοπλισμός όπως, μεταξύ άλλων, λαπαροσκόπιο με οπτική κάμερα. Η κήλη επιδιορθώνεται μέσω 3 μικρών τομών 1-2 εκατοστών, μεταξύ του ομφαλού και του ηβικού οστού, με την τοποθέτηση πλέγματος πολυπροπυλενίου, το οποίο καλύπτει όλες τους τύπους κήλης.

Η επέμβαση διαρκεί περίπου 25 λεπτά και ο ασθενής μένει στο νοσοκομείο για μία ημέρα. Η αποκατάσταση είναι γρήγορη και σπάνια απαιτούνται άλλα παυσίπονα εκτός από την παρακεταμόλη και την ιβουπροφαίνη.

Ανάρρωση μετά την Αποκατάσταση Μηροκήλης

Είναι σημαντικό να ακολουθούνται οι συστάσεις του χειρουργού μετεγχειρητικά. Η επιστροφή στην εργασία είναι γρήγορη, μέσα σε λίγες μέρες, αλλά θα πρέπει να αποφευχθεί η βαριά γυμναστική τις πρώτες 2 εβδομάδες, εάν υπάρχει πόνος. Τα ράμματα δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν, αλλά απορροφώνται από τον ίδιο τον οργανισμό. Η περιοχή της επέμβασης μπορεί να είναι ελαφρώς πρησμένη μετά την επέμβαση, αλλά αυτό οφείλεται μόνο σε υγρό το οποίο εξαφανίζεται αυτόματα μετά από λίγες ημέρες. Πιθανές επιπλοκές συμβαίνουν πολύ σπάνια (αιμορραγία, λοίμωξη) και ο κίνδυνος υποτροπής είναι σαφώς χαμηλός.

Η μηροκήλη είναι μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση, η οποία όμως με μία σωστά και άμεσα πραγματοποιημένη χειρουργική επέμβαση απαλλάσσει σύντομα τον ασθενή από το πρήξιμο και τις ενοχλήσεις.