logo lines

Παχυσαρκία: Η βαριατρική δίνει τη λύση

Για την αξία της βαριατρικής στη ριζική αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας μιλά στο περιοδικό «Anatolia Alumnus» του Συλλόγου Αποφοίτων Ανατόλια Κολλεγίου, ο βαριατρικός και λαπαροσκοπικός χειρουργός, Θάνος Κακουλίδης.

Στη συγκεκριμένη συνέντευξη ο Θ. Κακουλίδης, που έχει διενεργήσει με επιτυχία πάνω από 3.000 βαριατρικές επεμβάσεις, αναφέρεται στην εξειδίκευσή του, στην υποειδίκευση που έλαβε στη Σουηδία πάνω στη λαπαροσκοπική τεχνική, καθώς επίσης και στα πλεονεκτήματα των πιο διαδεδομένων βατριατρικών επεμβάσεων: της λαπαροσκοπικής γαστρικής παράκαμψης και του λαπαροσκοπικού γαστρικού μανικιού.

Όπως εξηγεί ο ιατρός, αυτές οι σύγχρονες μέθοδοι προκρίνονται για τους ανθρώπους που πάσχουν από νοσογόνο παχυσαρκία και έχουν επιχειρήσει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής τους να την αντιμετωπίσουν με διάφορες άλλες μεθόδους, δίχως όμως να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ο κ. Κακουλίδης υπογραμμίζει, δε, την ανησυχητική τάση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και δείχνει ότι οι νεαροί ενήλικες στους νεαρούς ενήλικες, γεγονός που επιδεινώνει ραγδαία την υγεία τους και δυσκολεύει τη ζωή τους κοινωνικά και εργασιακά. Σ ’αυτήν την ηλικιακή ομάδα, ισχύει το «κάλλιο το προλαμβάνει παρά το θεραπεύει», πριν επιδεινωθεί η υγεία του ασθενούς.

Επίσης, στη συνέντευξη ο κ. Κακουλίδης μιλά για τη συνεργασία του με τον Dr. Dag Arvidsson, τον καινοτόμο χειρουργό που ήταν ο πρώτος ο οποίος παρουσίασε τη λαπαροσκοπική μέθοδο στη Σουηδία.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Θ. Κακουλίδη στο περιοδικό «Anatolia Alumnus»:

-Κύριε Κακουλίδη, ποιες ήταν οι σπουδές σας και πώς αποφασίσατε να επιλέξετε το συγκεκριμένο τομέα;

Μετά την αποφοίτησή μου από το σχολείο μας το 1988, διάλεξα να φοιτήσω στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Göteborg στη Σουηδία, λόγω του υψηλού επιπέδου μόρφωσης για το οποίο είναι γνωστό το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια, επιδιώκοντας μία άρτια χειρουργική ειδικότητα, κατέληξα στην Αμερική, και συγκεκριμένα στο Vanderbilt University και στο University of Colorado. Έπειτα, συνέχισα την υποειδικεύσή μου στη βαριατρική και στη λαπαροσκοπική χειρουργική στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

-Η εξειδίκευσή σας έγινε λοιπόν στη βαριατρική και λαπαροσκοπική χειρουργική και, μάλιστα, δίπλα στον Dr. Dag Arvidsson, τον καινοτόμο χειρουργό που εισήγαγε και εξέλιξε τη λαπαροσκοπική τεχνική στη Σκανδιναβία. Σε ποιες περιπτώσεις έχουν εφαρμογή οι συγκεκριμένες επεμβάσεις;

Με τη αρωγή της χειρουργικής έρευνας, εξελίχθηκαν νέες επεμβάσεις που αποσκοπούν σε καλύτερα αποτελέσματα και γρηγορότερη ανάνηψη για τον ασθενή. Η λαπαροσκοπική μέθοδος χρησιμοποιείται πλέον ευρέως, και ήταν το εφαλτήριο για την εφαρμογή των πιο ευρέως διαδομένων βαριατρικών επεμβάσεων, τη λαπαροσκοπική γαστρική παράκαμψη (laparoscopic gastric bypass) και το λαπαροσκοπικό γαστρικό μανίκι (laparoscopic sleeve gastrectomy ή επιμήκης γαστρεκτομή). Οι παραπάνω δύο επεμβάσεις πραγματοποιούνται πιο εύκολα, με λιγότερες επιπλοκές και με ευκολότερη μετεγχειρητική πορεία για τον ασθενή λαπαροσκοπικά, παρά ανοιχτά. Συνιστώνται δε, σε ασθενείς οι οποίοι έχουν προσπαθήσει επανειλημμένα και σε βάθος χρόνου να χάσουν τα περιττά κιλά τους.

Μαζί με τον Dr. Arvidsson εφαρμόσαμε την επέμβαση γαστρικό μανίκι στη Σκανδιναβία για πρώτη φορά, χαρίζοντας την ευκαιρία για μια νέα, υγιεινή ζωή στους ασθενείς μας. Στο πέρας της συνεργασίας μας, πραγματοποιήσαμε πάνω από 1.000 γαστρικά μανίκια σε λιγότερο από πέντε έτη. Η επέμβαση αυτή έχει πολλές εφαρμογές, και συνιστάται σε ασθενείς ανάλογα με τις διατροφικές τους συνήθειες, την ηλικία, τυχόν προηγούμενες επεμβάσεις, συννοσηρό- τητες, και άλλους παράγοντες.

-Όσον αφορά συγκεκριμένα τη νοσογόνο παχυσαρκία, είναι η επιστήμη σας το «κλειδί» που θα αλλάξει τη ζωή των ασθενών; Και σε ποια σημεία υπερτερεί των υπόλοιπων επιλογών;

Η βαριατρική/μεταβολική χειρουργική είναι μια επιστήμη με βαθιές ρίζες στην έρευνα, ήδη από τη δεκαετία του ΄80. Ακολούθως, έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στο βάθος του χρόνου, για την μόνιμη αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας, ασθένεια η οποία είναι χρόνια, προοδευτική και υποτροπιάζουσα. Είναι πραγματικά το «κλειδί» που αλλάζει τη ζωή των ασθενών, καθώς οι άλλοι τρόποι αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, όπως δίαιτες, φάρμακα (ακόμα και η νέα γενιά των), ψυχολογικές θεραπείες και σωματικές ασκήσεις, δίνουν σαφώς υποδεέστερα αποτελέσματα.

Μία ανησυχητική τάση τα τελευταία χρόνια είναι ότι η παχυσαρκία αυξάνεται στην Ελλάδα στους νεαρούς ενήλικες, γεγονός που επιδεινώνει ραγδαία την υγεία τους και δυσκολεύει τη ζωή τους κοινωνικά και εργασιακά. Σ ’αυτήν την ηλικιακή ομάδα, ισχύει το «κάλλιο το προλαμβάνει παρά το θεραπεύει», πριν επιδεινωθεί η υγεία του ασθενούς.

Μετεγχειρητικά, παρατηρείται δυναμική βελτίωση όχι μόνο στο βάρος του ασθενούς, αλλά και στις διάφορες συννοσηρότητες, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, το μεταβολικό σύνδρομο και η υπερλιπιδαιμία, κάτι που έχει σωστά οδηγήσει σε μετονομασία της επιστήμης από βαριατρική σε μεταβολική χειρουργική. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι ασθενείς βελτιώνουν παράλληλα και την ψυχική τους υγεία, με αποτέλεσμα την ευκολότερη επανένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο.

-Σε ποιο βαθμό πιστεύετε ότι η συμμετοχή σας σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια ιατρικά συνέδρια και οι συνεργασίες με κέντρα βαριατρικής και λαπαροσκoπικής του εξωτερικού έχουν ενισχύσει την εμπειρία σας;

Από το 2006 όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι εντατικά με τη βαριατρική χειρουργική, έχω λάβει μέρος σε πολλά παγκόσμια ερευνητικά συνέδρια, όπου και έχω παρουσιάσει τις εργασίες μου. Ταυτόχρονα, μου έχει δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσω αξιόλογους συνάδελφους από το εξωτερικό και να ανταλλάξω απόψεις με αποτέλεσμα να πλουτίσω τις γνώσεις μου και την εμπειρία μου για το αντικείμενο που έχω κοντά στην καρδιά μου.

Πιστεύω ότι με την πολυετή μου εμπειρία στον τομέα την βαριατρικής/μεταβολικής χειρουργικής, και με το άσβεστο ενδιαφέρον μου για τον άρρωστο, θα μπορέσω με την επάνοδό μου στην Ελλάδα, να προσφέρω τις υπηρεσίες μου με επιτυχία στον Έλληνα ασθενή.

-Κύριε Κακουλίδη, είστε ενεργός στη Σουηδία και στην Ελλάδα;

Επί του παρόντος, συνεργάζομαι με την κλινική Sophiahemmet στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, όπου καλούμαι να φέρω σε πέρας βαριατρικές και άλλες λαπαροσκοπικές επεμβάσεις. Στη Θεσσαλονίκη, δραστηριοποιούμαι στην κλινική Άγιος Λουκάς, στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο και στη Βιοκλινική.

Μετεγχειρητικά, ο ασθενής παίρνει εξιτήριο αυθημερόν, ή σε ένα με δύο 24ωρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απαιτούνται παρά μόνο ήπια αναλγητικά για μόνο λίγες μέρες. Είναι σημαντικό να περιοριστεί η έντονη σωματική δραστηριότητα τις πρώτες περίπου 2 εβδομάδες. Η σωστή προεγχειρητική διερεύνηση, η επιμελής χειρουργική αποκατάσταση της κήλης, και η λεπτομερής ενημέρωση του ασθενούς, εγγυώνται άριστα αποτελέσματα.