logo lines

Βουβωνοκήλη: Συμπτώματα και λαπαροσκοπική θεραπεία

Η πιο συχνή μορφή κήλης που αποτελεί το 90% των κηλών που εμφανίζονται στους ανθρώπους, και κυρίως στους άνδρες, είναι η βουβωνοκήλη η οποία εκδηλώνεται με ποικίλα συμπτώματα, αλλά η λαπαροσκοπική θεραπεία δίνει σήμερα την οριστική «απάντηση» στο πρόβλημα.

Η βουβωνοκήλη εντοπίζεται ανάμεσα στον κορμό και στον μηρό είτε στη δεξιά είτε στην αριστερή πλευρά του σώματος. Σε κάποιες αρκετές περιπτώσεις μάλιστα καταγράφεται αμφίπλευρη βουβωνοκήλη, ταλαιπωρώντας τους ασθενείς και από τις δύο πλευρές. Το βασικό χαρακτηριστικό της βουβωνοκήλης είναι το εξόγκωμα που ξεπροβάλλει από το σώμα και το οποίο σχηματίζεται όταν το ενδοκοιλιακό σπλάχνο εντοπίζει ένα αδύναμο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος και το διαπερνά.

Βάσει των παγκόσμιων δεδομένων κάθε χρόνο διενεργούνται τουλάχιστον 20 εκατομμύρια επεμβάσεις αποκατάστασης βουβωνοκήλης και το 90% αυτών αφορά άνδρες. Επίσης, σήμερα γνωρίζουμε ότι το 27% των ανδρών θα διαγνωστεί με βουβωνοκήλη σε κάποια φάση της ζωής του. Στις γυναίκες το ίδιο ποσοστό ανέρχεται σε μόλις 3%.

Η βουβωνοκήλη μπορεί να είναι ευθεία ή λοξή, ανάλογα με το πώς προβάλλει το εξόγκωμα. Η λοξή βουβωνοκήλη σχηματίζεται συνήθως στα άτομα νεαρότερης ηλικίας, ενώ η ευθεία στις μεγαλύτερες ηλικίες. Πέρα από αυτές τις δύο κατηγορίες βουβωνοκήλης υπάρχει και μια τρίτη που αποτελεί παραλλαγή των δύο και ονομάζεται σύνδρομο προσαγωγών ή κήλη των αθλητών. Αυτή η παραλλαγή εντοπίζεται στην ίδια περιοχή όπου εμφανίζονται και οι άλλες δύο κατηγορίες βουβωνοκήλης, εκδηλώνεται με παρόμοια συμπτώματα, αλλά η διαφορά μεταξύ τους είναι ότι σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει κήλη. Τα συμπτώματα που προσομοιάζουν σε κήλη οφείλονται στην αυξημένη καταπόνηση του σώματός των αθλητών από την εντατική εκγύμναση.

Γιατί εμφανίζεται η βουβωνοκήλη

Υπάρχει μια σειρά παραγόντων που αυξάνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης βουβωνοκήλης και αφορούν και τους άνδρες και τις γυναίκες:

  • Κληρονομική προδιάθεση
  • Παχυσαρκία
  • Άρση βάρους
  • Δυσκοιλιότητα
  • Χρόνιος βήχας
  • Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια
  • Συσσώρευση ασκίτη υγρού στην περιτοναϊκή κοιλότητα
  • Κάπνισμα
  • Προγενέστερες χειρουργικές επεμβάσεις για άλλα αίτια στη σχετική περιοχή
  • Νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση
  • Εγκυμοσύνη
  • Διαταραχές στη διαδικασία σύνθεσης και αποδόμησης του κολλαγόνου
  • Η προχωρημένη ηλικία

Πώς γίνεται η διάγνωση της βουβωνοκήλης;

Στην πλειονότητα των περιστατικών η κλινική εξέταση από τον Γενικό Χειρουργό είναι ικανή για να διαγνωστεί με ασφάλεια η βουβωνοκήλη. Εάν όμως ο ιατρός δεν είναι σίγουρος 100% για τη διάγνωση, τότε προβαίνει σε υπερηχογράφημα των μαλακών μορίων της βουβωνικής περιοχής, καθώς έχει υψηλή ευκρίνεια στη συγκεκριμένη πάθηση. Από εκεί και πέρα μπορεί να συστηθεί, εάν το κρίνει ο ιατρός, μαγνητική και αξονική τομογραφία. Στην περίπτωση που πρόκειται για κήλη των αθλητών η μαγνητική ή η αξονική τομογραφία είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η σωστή διάγνωση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της βουβωνοκήλης;

Όπως προαναφέρθηκε, η βουβωνοκήλη εκδηλώνεται με διάφορα συμπτώματα. Στα πρώτα στάδια μπορεί να μην υπάρχει κανένα απολύτως σύμπτωμα και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αργότερα ο ασθενής εντοπίζει συνήθως μια μάζα στη βουβωνική χώρα. Αυτή η μάζα προβάλλει ως εξόγκωμα και υποχωρεί, μια διαδικασία που επαναλαμβάνεται τακτικά. Επίσης, ο πάσχων νιώθει κάψιμο και δυσφορία στην περιοχή.

Σε επόμενες φάσεις της βουβωνοκήλης αρχίζει και το σύμπτωμα του πόνου, ενώ όταν επέρχεται η σύσφιξη του εντέρου, η λεγόμενη περισφιγμένη βουβωνοκήλη, τότε ξεκινούν οι έμετοι, καθώς επίσης σταματάει η αφόδευση κοπράνων και η απελευθέρωση αερίων. Η τελευταία συνθήκη είναι εξαιρετικά σοβαρή καθώς μπορεί να απειλήσει ευθέως τη ζωή του ασθενούς και απαιτεί άμεση ιατρική αντιμετώπιση.

Πώς θεραπεύεται η βουβωνοκήλη;

Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η βουβωνοκήλη δεν αντιμετωπίζεται συντηρητικά. Μάλιστα κάποιες ζώνες που κυκλοφορούν στο εμπόριο όχι μόνο δεν αποτελούν θεραπεία, αλλά αντίθετα καθιστούν δυσκολότερη τη χειρουργική επέμβαση διότι στο μεσοδιάστημα έχουν προκληθεί συμφύσεις στη βουβωνική χώρα.

Κάθε καθυστέρηση της χειρουργικής επέμβασης μπορεί να οδηγήσει μόνο σε διόγκωση της βουβωνοκήλης και να αυξήσει τα ποσοστά υποτροπής της μετά το χειρουργείο αποκατάστασης. Πέρα από αυτά, εάν ο ασθενής αμελήσει την κατάστασή του και η πάθηση εξελιχθεί σε περισφιγμένη βουβωνοκήλη τότε η χειρουργική επέμβαση γίνεται πιο επικίνδυνη για τον ίδιο και βέβαια ταυτόχρονα αυξάνονται οι πιθανότητες υποτροπής μετά από αυτήν.

Για πολλά χρόνια η χειρουργική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης γινόταν με μία τομή στη βουβωνική χώρα από την οποία ο Γενικός Χειρουργός προχωρούσε στην ανάταξη της κήλης και στην τοποθέτηση πλέγματος πάνω από τους μυς. Αυτή η ανοιχτή μέθοδος έχει ξεπεραστεί σήμερα, καθώς έχει κυριαρχήσει η λαπαροσκοπική θεραπεία.

Πώς γίνεται η λαπαροσκοπική θεραπεία της βουβωνοκήλης;

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση διενεργείται ενδοπεριτοναϊκά (TAP) ή εξωπεριτοναϊκά (TEPP). Ο  Γενικός Χειρουργός ανοίγει 3 μικρές τομές διαμέτρου από 0,3 έως 1 εκατοστό διαμέσου των οποίων εισέρχονται τα λαπαροσκοπικά εργαλεία. Με αυτά ο ιατρός θα εντοπίσει πρώτα το έσω βουβωνικό στόμιο του βουβωνικού πόρου. Παρατηρώντας το στόμιο ο Γενικός Χειρουργός θα κατανοήσει εάν πρόκειται για λοξή ή ευθεία βουβωνοκήλη, το μέγεθός της και το ενδεχόμενο να έχει εγκλωβιστεί κάποιο όργανο στον σάκο της κήλης, όπως συμβαίνει στις περισφιγμένες βουβωνοκήλες.

Ακολούθως, ο Γενικός Χειρουργός ανατάσσει την κήλη και μετά τοποθετεί το ειδικό πλέγμα προκειμένου να ενισχυθεί το κοιλιακό τοίχωμα. Η τοποθέτηση του πλέγματος γίνεται πίσω από τους μυς σε αντίθεση με την παλιότερη ανοιχτή χειρουργική μέθοδο, εξασφαλίζοντας έτσι καλύτερα αποτελέσματα. Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο μειώνονται δραστικά οι πιθανότητες υποτροπής της βουβωνοκήλης μετά την επέμβαση, αλλά και ο μετεγχειρητικός πόνος. Σε ό,τι αφορά την κήλη των αθλητών η λαπαροσκοπική θεραπεία είναι η μόνη επεμβατική μέθοδος που μπορεί να εφαρμοστεί, δεδομένου ότι το ανοιχτό χειρουργείο έχει αποδειχθεί αναποτελεσματικό.

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης διαρκεί περίπου 30 λεπτά και διενεργείται με γενική αναισθησία. Μετά την ανάνηψη από την τελευταία, ο ασθενής μπορεί να καταναλώσει ένα ελαφρύ γεύμα και να του χορηγηθούν ήπια παυσίπονα για τις πρώτες 24 ώρες. Από εκεί και μετά θα λάβει το εξιτήριο, το αργότερο την επόμενη ημέρα, και θα επιστρέψει στο σπίτι του χωρίς να απαιτείται κάποια άλλη φαρμακευτική αγωγή. Η μόνη ενόχληση που μπορεί να νιώσει ο ασθενής από αυτό το σημείο και έπειτα είναι στα σημεία των τομών.

Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής θεραπείας της βουβωνοκήλης

Η λαπαροσκοπική θεραπεία της βουβωνοκήλης είναι ανώδυνη, εκμηδενίζει την απώλεια αίματος και δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να πάρει εξιτήριο το αργότερο την επόμενη ημέρα της επέμβασης, ακόμη και αν πρόκειται για περιστατικό αμφίπλευρης βουβωνοκήλης. Βέβαια, πρέπει να τονιστεί ότι για να εξασφαλιστούν τα καλύτερα αποτελέσματα, ο Γενικός Χειρουργός που θα προχωρήσει στη λαπαροσκοπική αποκατάσταση χρειάζεται να διαθέτει την κατάλληλη εξειδίκευση και ικανή εμπειρία, ώστε να εκτελέσει σωστά και με τη δέουσα προσοχή τους χειρισμούς που απαιτούνται.

Συνολικά τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης της βουβωνοκήλης είναι τα εξής:

  1. Αποκατάσταση αμφίπλευρης βουβωνοκήλης από τις ίδιες τομές
  2. Ελάχιστος μετεγχειρητικός και διαχειρίσιμος πόνος
  3. Γρήγορη ανάρρωση και τάχιστη επάνοδος στην καθημερινότητα
  4. Βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα χάρη στις ανεπαίσθητες τομές
  5. Συρρίκνωση των ποσοστών υποτροπής
  6. Σημαντική μείωση των πιθανοτήτων για χρόνιο πόνο μετά την επέμβαση

Ο Γενικός Χειρουργός, Θάνος Κακουλίδης, είναι εξειδικευμένος στη λαπαροσκοπική χειρουργική έχοντας εργαστεί στο πλευρό του κορυφαίου του είδους στη Σκανδιναβία, Dr Dag Arvidsson. Από το 2006 μέχρι και σήμερα ο Θ. Κακουλίδης έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα κέντρα λαπαροσκοπικής στη Σουηδία και στη Νορβηγία, διενεργώντας πολλά είδη λαπαροσκοπικών επεμβάσεων σε χιλιάδες ασθενείς.