Βιογραφικό

Θάνος Κακουλίδης

Γενικός Χειρουργός

Βιογραφικό

Μετά την αποφοίτησή μου από το Κολλέγιο Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη το 1989, έγινα δεκτός στο πανεπιστήμιο της Ιατρικής Σχολής του Γκέτεμποργκ (Göteborg) στη Σουηδία, ξεκινώντας τις σπουδές μου τον ίδιο χρόνο. Με την ολοκλήρωσή τους το 1995, πραγματοποίησα το αγροτικό μου στη Μ. Βρετανία.  

Το 1999 ξεκίνησα την ερευνητική μου συνεργασία με την ομάδα έρευνας πλαστικής χειρουργικής που είχε πραγματοποιήσει την πρώτη μεταμόσχευση χεριού στο Louisville του Kentucky, στις H.Π.Α. Ταυτόχρονα, προετοιμαζόμουν εντατικά για τις αμερικάνικες κατατακτήριες εξετάσεις USMLE των Η.Π.Α.. Έγινα δεκτός στο Vanderbilt University και στο University of Colorado, όπου και έλαβα την ειδικότητα του γενικού χειρουργού.

Το 2006 επέστρεψα στην Ευρώπη, ξανά στη Σουηδία, και ειδικεύθηκα στη βαριατρική και λαπαροσκοπική χειρουργική, δίπλα στον Dr. Dag Arvidsson, τον καινοτόμο χειρουργό που εισήγαγε και εξέλιξε τη λαπαροσκοπική τεχνική στη Σκανδιναβία. Ήδη από το 2006, μαζί με τον Dr. Dag Arvidsson, ήμασταν οι πρώτοι που εφαρμόσαμε την επέμβαση γαστρικό μανίκι (sleeve gastrectomy, ή επιμήκης γαστρεκτομή) στη Σκανδιναβία. Ταυτόχρονα διενεργήσαμε πρώτοι βαριατρικές επεμβάσεις σε ασθενείς με δείκτη μάζας σώματος 30-35 (παχυσαρκία τύπου Ι). Και στις δύο περιπτώσεις οι επεμβάσεις μας στέφθηκαν από μεγάλη επιτυχία.  

Από το 2006 μέχρι σήμερα έχω συμμετάσχει σε πολλά παγκόσμια και ευρωπαϊκά συνέδρια, όπου έχω παρουσιάσει την ερευνητική μου εργασία, υπό μορφή άρθρων και δημοσιεύσεων. Επίσης, οι παραπάνω εργασίες μου έχουν δημοσιευθεί σε γνωστά χειρουργικά περιοδικά και έχουν οδηγήσει σε πτυχίο medicine licentiate σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Uppsala στη Σουηδία. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι έχω συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα κέντρα βαριατρικής και λαπαροσκoπικής στη Σουηδία και στη Νορβηγία, έχοντας εμπλουτίσει την εμπειρία μου με μεγάλο αριθμό και ποικίλων ειδών επεμβάσεων.

Οι βαριατρικές και λαπαροσκοπικές επεμβάσεις παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον διότι επιτρέπουν την ίαση της ασθένειας που απασχολεί τον ασθενή με μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική, ενώ ταυτόχρονα απαιτούν από τον χειρουργό μεγάλη εμπειρία, όπως επίσης μέγιστη προσοχή και προσήλωση στους χειρισμούς και στην εκτέλεση της επέμβασης.  

Τέλος, διατηρώ ερευνητική και κλινική συνεργασία με την κλινική Sophiahemmet στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.