Καλοκαίρι και αιμορροΐδες: Tips και θεραπεία για ξέγνοιαστες διακοπές
logo lines

Καλοκαίρι και αιμορροΐδες: Tips και θεραπεία για ξέγνοιαστες διακοπές

Το καλοκαίρι αποτελεί την εποχή που οξύνει τις αιμορροΐδες, για αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να εφαρμόσετε, τουλάχιστον, μερικά tips και ιδανικά να προβείτε στη θεραπεία τους, η οποία πλέον είναι ριζική, ανώδυνη και γρήγορη.

Είναι γνωστό ότι το καλοκαίρι υπάρχουν συγκεκριμένες συνθήκες που εντείνουν το πρόβλημα των αιμορροΐδων και δυσκολεύουν τη διαδικασία της αφόδευσης στην τουαλέτα, πολύ περισσότερο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη εποχή του έτους. Η άνοδος της θερμοκρασίας, τα ταξίδια των καλοκαιρινών αδειών, οι αλλαγές στη διατροφή και η αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ είναι οι κυριότεροι παράγοντες που οδηγούν στα παραπάνω αποτελέσματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι και μόνο η ζέστη που εκλύεται από τα καθίσματα του αυτοκινήτου ή της μοτοσικλέτας που έχουν «ανάψει» από την υψηλή θερμοκρασία αρκούν για να οξύνουν την αιμορροϊδοπάθεια και τα δυσάρεστα συμπτώματα που επιφέρει. Όλα αυτά σε μια περίοδο που θέλετε να νιώσετε ξεγνοιασιά και να αποφύγετε θέματα που θα σας ταλαιπωρήσουν.

Είναι χρήσιμο να εξηγηθεί πώς σχηματίζονται οι αιμορροΐδες, προκειμένου να γίνει κατανοητή η σημασία της πρόληψης και φυσικά της θεραπείας τους. Στην ουσία οι αιμορροΐδες είναι ένα πλέγμα φλεβών και αρτηριών που υπάρχει στον πρωκτό και όταν διογκώνεται προκαλεί την αιμορροϊδοπάθεια.

Τα πιο συχνά αίτια της αιμορροϊδοπάθειας είναι:

 • Η έντονη πίεση στον ορθοπρωκτικό σωλήνα
 • Διατροφή που δεν περιλαμβάνει ικανοποιητικές ποσότητες φυτικών ινών
 • Η καθιστική ζωή
 • Η δυσκοιλιότητα
 • Η χρόνια διάρροια

Η αιμορροϊδοπάθεια εκδηλώνεται με αιμορραγία από το σημείο του πρωκτού, η οποία μάλιστα μπορεί να εμφανιστεί είτε κατά τη διάρκεια της αφόδευσης είτε μετά ή ακόμα και πριν από αυτή τη φυσική διαδικασία. Στα συμπτώματα συγκαταλέγονται επίσης ο κνησμός, το οίδημα, ο ερεθισμός, ο καύσος, ο πόνος στον πρωκτό, όπως επίσης η πρόπτωση των αιμορροΐδων, το αίσθημα της πληρότητας και η ξαφνική και έντονη επιθυμία για αφόδευση, η αναιμία και οι εκκρίσεις βλέννας.

Καλοκαίρι και αιμορροΐδες: Tips και θεραπεία για ξέγνοιαστες διακοπές

Απλά tips για να γλιτώσετε από τις αιμορροΐδες το καλοκαίρι

Για να είστε όσο το δυνατόν πιο σίγουροι ότι οι αιμορροΐδες δεν θα χαλάσουν το καλοκαίρι και τις διακοπές σας, υπάρχουν ορισμένα απλά tips που μπορούν να σας βοηθήσουν, αρκεί να τα εφαρμόσετε πιστά.

 1. Περιορίστε δραστικά την καθιστική ζωή. Εάν η εργασία σας είναι αποκλειστικά στο γραφείο, φροντίστε να σηκώνεστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης, εντάξτε στη ζωή σας την άσκηση ή τουλάχιστον το περπάτημα για 20 λεπτά.
 2. Αποφύγετε όσο μπορείτε την άρση βάρους, διότι αυτή ασκεί περαιτέρω πίεση στην περιοχή και επιδεινώνει την αιμορροϊδοπάθεια
 3. Όταν επισκέπτεστε την τουαλέτα για να αφοδεύσετε, προσπαθήστε να μην μείνετε εκεί για περισσότερα από 5 λεπτά. Όσο περισσότερο σφίγγεστε για να αφοδεύσετε τόσο οι φλέβες του πρωκτού πιέζονται και διογκώνονται με συνέπεια να προκαλούν μεγαλύτερο πρόβλημα.
 4. Βάλτε στη διατροφή σας πολύ νερό, πολλές φυτικές ίνες και πολλά φρούτα και βέβαια χρησιμοποιήστε το ελαιόλαδο και τις τροφές που είναι πλούσιες σε καλά λιπαρά. Αντιθέτως, αποφύγετε τροφές που περιέχουν αγγειοδιασταλτικές ουσίες, όπως είναι οι καυτερές πιπεριές, τα μπαχαρικά, το πολύ αλάτι, η σοκολάτα, ο καφές, τα οξέα, τα κορεσμένα λιπαρά, οι ραφιναρισμένοι υδατάνθρακες, καθώς επίσης και η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αλκοόλ. Έτσι θα αμβλύνετε τη δυσκοιλιότητα που αποτελεί μία από τις κυρίαρχες αιτίες για την αιμορροϊδοπάθεια.
 5. Μαζί με τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες ακολουθήστε ένα σαφές χρονικό πρόγραμμα, διότι αν τρώτε σε ακατάστατες ώρες, μπορεί να προκαλέσετε δυσκοιλιότητα.
 6. Εξίσου μεγάλη σημασία με όλα τα παραπάνω έχει και η διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης. Ακόμα και η ήπια, αλλά τακτική, σωματική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί σημαντικό εργαλείο για να αποφύγετε τις αιμορροΐδες. 

Οι σύγχρονες θεραπείες των αιμορροΐδων

Πέρα από τα tips για να ανακουφιστείτε από τις αιμορροΐδες πριν το καλοκαίρι, η πιο σοφή λύση είναι η θεραπεία τους, η οποία δεν είναι ενιαία για κάθε περίπτωση, αλλά κλιμακωτή.

Το πρώτο επίπεδο θεραπείας είναι η πρόληψη και η αλλαγή καθημερινών συνηθειών, όπως περιγράφηκαν παραπάνω στα tips. Ένα δεύτερο επίπεδο θεραπείας είναι οι κρέμες που μπορούν να εφαρμοστούν τοπικά και προσφέρουν ανακούφιση στον πάσχοντα.

Όταν η αιμορροϊδοπάθεια εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που οι συντηρητικές μέθοδοι αντιμετώπισης δεν επαρκούν, τότε η μόνη λύση είναι η χειρουργική θεραπεία, η οποία σήμερα έχει εξελιχθεί θεαματικά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Μάλιστα η θεραπεία των αιμορροΐδων μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι, χωρίς καμία διαφορά σε σχέση με τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου.

Σήμερα με την εξέλιξη της ιατρικής και τις νέες τεχνικές που χρησιμοποιούνται, η χειρουργική θεραπεία των αιμορροΐδων διαρκεί μόλις 15 λεπτά και απαιτεί μόνο τοπική αναισθησία ή και τον συνδυασμό της με μικρή καταστολή. Ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο την ίδια ημέρα λίγες μόνο ώρες μετά την επέμβαση.

Καλοκαίρι και αιμορροΐδες: Tips και θεραπεία για ξέγνοιαστες διακοπές

Μία από τις επεμβάσεις που μπορεί να επιλέξει ο ασθενής είναι η υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών με τη μέθοδο THD ή με τη μέθοδο HAL/RAR. Η επέμβαση αυτή είναι ελάχιστα τραυματική χάρη στην εξέλιξη των ιατρικών εργαλείων που χρησιμοποιούνται και διενεργείται με τη χορήγηση επισκληρίδιου αναισθησίας. Ο Χειρουργός τοποθετεί πολλαπλά ράμματα στο κατώτερο ορθό, στα κατάλληλα σημεία, τα οποία απορροφώνται μόνα τους. Με αυτή τη μέθοδο διακόπτεται η κυκλοφορία του αίματος και οι επίπονες αιμορροΐδες ατροφούν και συρρικνώνονται, καθώς παύουν να τροφοδοτούνται. Αυτή η τεχνική διασφαλίζει ελάχιστη αιμορραγία και ηπιότερο μετεγχειρητικό πόνο σε σχέση με τις παραδοσιακές πρακτικές. 

Ακόμα μία ελάχιστα επεμβατική επιλογή είναι η απολίνωση των αιμορροΐδων, είτε ενδοσκοπικά είτε με ελαστικούς δακτυλίους, δηλαδή λαστιχάκια. Η απολίνωση των αιμορροΐδων γίνεται ενδοσκοπικά στα εξωτερικά ιατρεία. Με τη χρήση του πρωκτοσκόπιου εντοπίζονται οι αιμορροΐδες και πραγματοποιείται η απολίνωση. Ο Χειρουργός τοποθετεί τα λαστιχάκια κυκλώνοντας την κάθε αιμορροΐδα, σταματώντας έτσι την αιμάτωσή της και προκαλώντας τη συρρίκνωσή της. Αυτή η τεχνική διασφαλίζει ότι η αιμορροϊδοπάθεια δεν θα επανεμφανιστεί.

Σε περιπτώσεις μεγαλύτερων αιμορροΐδων, αυτές αφαιρούνται χειρουργικά (αιμορροϊδεκτομή) με τη συμβατική τεχνική, η οποία προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα με διάρκεια στον χρόνο, αν και επιφέρει περισσότερο πόνο μετεγχειρητικά και μεγαλύτερη περίοδο ανάρρωσης.

Γίνεται λοιπόν εύκολα κατανοητό ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αφήνετε το πρόβλημα να διογκώνεται ή να έρχεται και να παρέρχεται. Αυτό το καλοκαίρι αλλάξτε συνήθειες, αλλά ακόμη και αν δεν το καταφέρετε ή βρίσκεστε σε σημείο που τα παραπάνω tips δεν σας ωφελούν, απευθυνθείτε στον Γενικό Χειρουργό, Θάνο Κακουλίδη, για να δώσετε εύκολα οριστική λύση στο πρόβλημα που σας «κλέβει» απολαύσεις της ζωής σας.